HUNGARY-SERBIA IPA PROGRAMME


Novi Sad, 5. decembar 2011. - dnevni list Dnevnik

Učešće Zavoda za urbanizam Vojvodine u IPA saradnji
Evropski projekti spajaju pogranična sela

Zahvaljujući evropskim projektima koji se ostvaruju kroz međunarodnu saradnju, zemlje učesnice ostvaruju značajne prednosti jer se u velikoj meri poboljšava kvalitet života građana, a udruživanjem novca zemalja učesnica, kao i Evropske unije, lakše i brže se stiže do cilja. Upravo to se u Vojvodini ostvaruje kroz IPA prekogranični program Mađarske i Srbije, koji je planiran u budžetskom periodu od 2007. do 2013. godine. Osnovan je da bi države učesnice uspostavile program zajedničkog upravljanja i ima za cilj unapređenje dobrosusedskih odnosa, stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta od obostranog interesa, kao i podsticanje njihovog harmoničnog, uravnoteženog i održivog razvoja.

U okviru ove saradnje Zavod za urbanizam Vojvodine je sproveo dva IPA-projekta prekogranične saradnje sa Mađarskom. Posao je započet polovinom 2010. godine, a završen u planiranom roku, krajem prošlog meseca. Po rečima direktora Zavoda, Vladimira Zelenovića, reč je o izradi glavnih projekata rehabilitacije prekograničnih priključnih puteva Bačalmaš-Bajmok i Tisasiget-Đala. Oba projekta su završena u ugovorenom roku predajom dokumentacije Zavodu. Kompletna dokumentacija će biti predata, kao poklon, opštinama u kojima su ti putevi, a one će na osnovu toga moći da traže novac za izvođenje radova. Zelenović ističe da Zavod uspešno sprovodi još dva međunarodna projekta, koji bi trebalo da budu završeni u februaru sledeće godine. Zavod je u cilju nastavka učestvovanja na međunarodnim projektima, ovih dana predao dokumentaciju za još tri međunarodna projekta, za koje očekuje da će biti prihvaćeni.- Konkurs za dobijanje novca preko IPA prekogranične saradnje za ova dva završena projekta objavljen je u drugoj polovini 2009. godine i u konsultacijama sa grupom mladih stručnjaka Zavoda, koji nose aktivnosti na svim međunarodnim projektima, menadžment je odlučio da se pripreme predlozi projekata iz ponuđenih programskih oblasti - kaže Zelenović.

Zahvaljujući tome pronađen je partner u Mađarskoj, koji je i vodeći partner u ovom projektu - Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (preduzeće za razvoj nacionalne infrastrukture Mađarske) iz Budimpešte. Izbor partnera je bio veoma dobar, ukazuje Zelenović, jer je reč o kompaniji koja zapošljava stručnjake s velikim iskustvom na međunarodnim projektima, koji dobro poznaju materiju, procedure i pravila i koji su spremni da pomognu.

Pionirski posao

U radu na projektu bilo je reči o značajnim novčanim svotama, a i to je posao koji pre nije rađen, te je, kaže Zelenović, uloženo mnogo truda, ali je sve uspešno završeno. - Uključivanje u poslove s kojima se prvi put susreće nosi dosta nejasnoća, a i procedura sprovođenja javne nabavke izbora izvođača radova po PRAG pravilima EU bila je novina za nas. Izazovi su bili veliki jer je trebalo obezbediti učešća od 15 odsto i ispuniti obavezu zemlje koja nije članica EU i obezbediti pretfinansiranje celokupne vrednosti projekta, ali smo uspeli i na taj način pokazali onima koji u budućnosti žele da se prijave za dobijanje novca iz IPA-projekata da je to moguće i da treba konkurisati. Nije bilo lako jer je trebalo naći način da se pare obezbede uz što manje troškove. Nakon konsultacija s Vladom Vojvodine rešenje je pronađeno veoma brzo tako što su u ovogodišnjem pokrajinskom budžetu obezbeđene pare i za sufinansiranje i pretfinansiranje svih aktivnosti za oba projekta. Tako je Vlada APV, na nedvosmislen način pokazala da u potpunosti i bez rezerve podržava realizaciju međunarodnih projekata koji su u interesuju razvoja naše pokrajine - kaže Zelenović.
Prvim projektom bila je predviđena izrada glavnog projekta s dozvolom za izvođenje radova na rehabilitaciji postojećeg putnog pravca dužine 45 kilometara (od graničnog prelaza Bajmok, preko naseljenog mesta Bajmok do Bačke Topole), kao i lokalnog puta koji povezuje naseljena mesta Bajmok i Madaraš. Po Zelenovićevim rečima, ukupna vrednost projekta je 558.605 evra, od kojih vodećem partneru NIF ZRT-u pripada 158.480 evra, a Zavodu kao nosiocu projektnih aktivnosti iz Srbije, 400.125.

Drugim projektom bilo je predviđeno da se izradi glavni projekat s dozvolom za izvođenje radova koji podrazumevaju rehabilitaciju postojećeg putnog pravca dužine 47,8 kilometara, od graničnog prelaza "Đala" preko Đale i Novog Kneževca do Čoke, kao i krak puta od Novog Kneževca preko naseljenih mesta Banatsko Aranđelovo, Majdan i Rabe, do tromeđe Srbije, Mađarske i Rumunije. Ukupna vrednost projekta je 536.742 evra - NIF ZRT-u pripada 113.380 evra, a Zavodu 432.362. Po pravilima ovog programa, Zavod je morao da obezbedi 15 odsto sopstvenih para, dok je ostatak bila obaveza EU, što znači da je APV dobila od EU čistu donaciju od oko 700.000 evra.


D. Mlađenović