news archive


Vrdnik, 18-20. septembar 2019.

Međunarodna konferencija „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“

U periodu od 18. do 20. septembra 2019., u Vrdniku, održana je Međunarodna konferencija „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“, čiji su organizatori Republički geodetski zavod (RGZ), Zajednički istraživački centar Evropske komisije (EC JRC), Svetska banka (WB), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UN FAO), Ekspertska komisija Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama (UN GGIM) i Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).

Konferenciju je otvorio ministar Nenad Popović, nadležan za inovacije i tehnološki razvoj, a domaćin je bio Republički geodetski zavod. Na konferenciji se našlo više od 200 učesnika iz 20 zemalja i međunarodnih organizacija, među kojima su bili i predstavnici JP ''Zavod za urbanizam Vojvodine''.

Sa više od 40 predavača, učesnici su razgovarali o uticajima digitalnih tehnologija iz globalne, regionalne, nacionalne i lokalne perspektive i pružali primere koji demonstriraju digitalnu transformaciju i dobre prakse u istočnoj Evropi, sa fokusom na održivu razmenu i upotrebu podataka. Ovi primeri su uokvireni napretkom i vezama između nastalog integrisanog okvira geoprostornih informacija (IGIF), INSPIRE direktive i nacionalne infrastrukture za prostorne podatke (NIGP) koje zemlje razvijaju i upravljaju njima.Na konferenciji je prepoznat hitan zahtev da se podrži implementacija ciljeva održivog razvoja putem podataka, tehnologije, inovacija i digitalne transformacije (među kojima se izdvajaju blokčejn (eng. blockchain), veštačku inteligenciju, big dejta (eng. big data), pametni gradovi, digitalna poljoprivreda i integrisani podaci o vlasništvu nad zemljištem). U narednom periodu je neophodno podržavanje novih i inovativnih pristupa nacionalnom upravljanju geoprostornim informacijama, primena integrisanih rešenja za donošenje odluka zasnovanih na dokazima i podacima, maksimiziranje i iskorištavanje nacionalnih informacionih sistema prilagođenih nacionalnoj situaciji i okolnostima svake zemlje.
  • contact info
  •   zavurbvo@gmail.com
  •        +381 21 529 444
  • contact form