архива вести


Нови Сад, 22. април 2015.

Одржана затварајућа конференција пројекта "Рехабилитација прекограничног путног правца Тисасигет-Ђала"

У среду, 22. априла 2015. године, у просторијама ЈП "Завод за урбанизам Војводине" одржана је завршна конференција пројекта "Рехабилитација прекограничног путног правца Тисасигет-Ђала", који је реализован у оквиру Програма ИПА прекограничне сарадње између Мађарске и Србије.

Предмет пројекта био је извођење радова на рехабилитацији деонице пута Тисасигет – Ђала, на територији општине Нови Кнежевац а пројекат је суфинансирала Европска унија. Завршени пројекат представио је директор Завода за урбанизам Војводине Владимир Зеленовић, а присутни су били и представници водећег партнера на пројекту Националне агенције за развој Републике Мађарске, на челу са госпођом Миром Ибрајтер, представници четири Покрајинска секретаријата, Развојног фонда АП Војводине, банке Интеса, Првостепене контроле Министарства финансија, представници општина Нови Кнежевац и Чока, извођачи радова, представници медија и други гости.- Пројекат је трајао две године и успешно је завршен. Финансијски извештаји су оправдани од стране Првостепене контроле Министарства финансија а од Европске Уније смо примили пун износ донације који је око 600.000 евра. Вратили смо кредите које смо подигли у Развојном фонду АП Војводине и банци Интеса а који су нам били потребни за предфинансирање. Важно је напоменути да је Влада АП Војводине из свог буџета обезбедила бесповратна средства за суфинасирање у износу од 15% вредности овог пројекта – наглашава директор Завода Владимир Зеленовић.

Извођач радова на деоници пута Тисасигет – Ђала било је предузеће "Војпут" из Суботице. На једној деоници пута у дужини од 2.715 метара, извршена је комплетна рехабилитација саобраћајнице која подразумева стругање постојећег слоја асфалта и наношење новог асфалта, постављање нове хоризонталне и вертикалне сигнализације, дренажу пута и ископ нових канала за одводњавање. На другој локацији у дужини од 2.650 метара постављена је нова хоризонтална и вертикална сигнализација, урађена је дренажа пута и ископ канала за одводњавање.- Овај пројекат је био веома комплексан, са становишта планирања и извођења. Предвиђену гео-мрежу, која служи за стабилизацију колотрага, постављали смо без заустављања саобраћаја, што је отежавало радове али смо посао успешно завршили. Са Заводом за урбанизам Војводине имали смо одличну сарадњу и надамо се да ћемо и убудуће имати прилике да сарађујемо у сличним пројектима - објашњава Вукослав Вукославовић, извршни директор изградње у компанији "Војпут".

Завод за урбанизам Војводине је још 2009. године по први пут конкурисао на пројекту прекограничне сарадње. Иако без искуства, стручњаци запослени у Заводу упознавали су се са компликованим процедурама уобичајеним за овај тип пројеката.

- Након спроведених ИПА пројеката, можемо рећи да смо као институција потпуно спремни за нове пројекте јер смо стекли добро искуство у досадашњем раду. Постали смо поуздан и пожељан партнер колегама у Мађарској, Румунији , Хрватској и очекујемо да и у наредном периоду ЈП "Завод за урбанизам Војводине" буде редован учесник у пројектима међународне сарадње - закључује директор Владимир Зеленовић.
  • контакт информације
  •   zavurbvo@gmail.com
  •               021/529-444
  • контакт