архива вести


Чока / Нови Кнежевац , 25. август 2014.

Слободан Пузовић посетио општине Чоку и Нови Кнежевац поводом реализације прекограничног пројекта на обнови путева

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић и директор Завода за урбанизам Војводине Владимир Зеленовић посетили су општине Чока и Нови Кнежевац, поводом реализације пројекта рехабилитације прекограничног путног правца Тисасигет -Ђала-Нови Кнежевац- Чока. Обнова пута који спаја насеља уз границу, реализује се у оквиру прекограничне сарадње Мађарска – Србија. Од граничног прелаза са Мађарском, у општинама Нови Кнежевац и Чока, у оквиру овог пројекта, до краја септембра, биће обновљено нешто више од 5 километара пута. Вредност овог ИПА пројекта је 1.735.460 евра, партнери су Национална агенција за развој инфраструктуре Мађарске и Завод за урбанизам Војводине.

„Покрајинска влада се залаже за такве пројекте кроз чију успешну реализацију показујемо да смо способни да привучемо паре из европских фондова и који имају конкретан допринос квалитетнијем животу локалних заједница. У овом случају, то је циркулација људи, роба и идеја између пограничних места и општина у Републици Србији и Републици Мађарској“, рекао је Слободан Пузовић након обиласка градилишта ових деоница пута. „Покрајинска влада и Завод за урбанизам Војводине уложили су велике напоре да бисмо дошли до данашњег дана, да на терену обиђемо конкретну реализацију пројекта и завршетак радова на рехабилитацији овог државног прекограничног пута, који иде од Чоке, преко Новог Кнежевца, до Ђале и мађарске границе“.

Ресорни секретар др Слободан Пузовић је рекао да је Покрајинска влада прво финансијски подржала ИПА пројекат израде планске документације за обнову ових саобраћајница, након чега је уследила субвенција од 15 одсто за конкурисање за добијање средстава за конкретизацију планова и подршка Заводу за урбанизам, као носиоцу пројекта, за обезбеђивање средстава за предфинансирање.

Покрајински секретар је нагласио да је у овом послу успостављена одлична сарадња са општинама Чока и Нови Кнежевац, као и са партнером из Мађарске.

Директор Завода за урбанизам Војводине Владимир Зеленовић је рекао да Завод реализује већ четири пројекта из програма прекограничне сарадње са Мађарском. Укупна вредност донације тих пројеката за Војводину износи 1,5 милион евра. „Определили смо се да то буду инфраструктурни објекти и показало се да је то добро. Урадили смо главне пројекте рехабилитације два гранична прелаза: Ђала и Бајмок. Укупна дужина путева за који су израђени главни пројекти износи око 92 километра“, рекао је Зеленовић. На последњем позиву, одобрено је 850 хиљада евра. Од тих пара у општини Нови Кнежевац, од граничног прелаза у дужини од 2,6 километара биће урађено постављање нове хоризонталне и вертикалне сигнализације, дренажа пута и ископ нових канала за одводњавање. И на деоници од Новог Кнежевца до Санада прека Чоки, у дужини од 2,7 километара извршиће се комплетна рехабилитација државног пута која подразумева стругање постојећег слоја асфалта и наношење новог слоја, постављање нове хоризонталне и вертикалне сигнализације, дренажу пута и ископ нових канала за одводњавање.«Један део средстава од 850 хиљада евра, који је остао неискоришћен, због тога што смо на тендеру добили ниже понуде, употребићемо за наставак радова на овим деониоцама где смо сада стали, и очекујем да ћемо до краја априла, када се завршава овај пројекат, успети да асфалтирамо још око километар пута», рекао је Владимир Зеленовић.

Председник општине Чока Ференц Балаж и председник општине Нови Кнежевац Драган Бабић потврдили су значај овог пута не само за ове две општине већ и за читав регион. Тако значајна инфраструктурна улагања, нарочито кад је реч о прекограничним пројектим, изузетно доприноси развоју целог региона.

Председник општине Нови Кнежевац Драган Бабић захвалио се Покрајинској влади која је обезбедила средства за учешће и предфинансирање прекограничних и других међународних пројеката у којима општина учествује. Како је навео, Нови Кнежевац учествује у 10-так таквих пројеката и ако је за предфинансирање потребно 100 милиона динара, а буџет општине износи 300 милиона динара, онда без подршке из Покрајине не би успели ни да конкуришу.


  • контакт информације
  •   zavurbvo@gmail.com
  •               021/529-444
  • контакт