архива вести


Врдник, 18-20. септембар 2019.

Међународна конференција „Дигитализацијом до развоја за одрживу будућност у Источној Европи“

У периоду од 18. до 20. септембра 2019., у Врднику, одржана је Међународна конференција „Дигитализацијом до развоја за одрживу будућност у Источној Европи“, чији су организатори Републички геодетски завод (РГЗ), Заједнички истраживачки центар Европске комисије (EC JRC), Светска банка (WB), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (UN FAO), Експертска комисија Уједињених нација за глобално управљање геопросторним информацијама (UN GGIM) и Економска комисија Уједињених нација за Европу (UNECE).

Конференцију је отворио министар Ненад Поповић, надлежан за иновације и технолошки развој, а домаћин је био Републички геодетски завод. На конференцији се нашло више од 200 учесника из 20 земаља и међународних организација, међу којима су били и представници ЈП ''Завод за урбанизам Војводине''.

Са више од 40 предавача, учесници су разговарали о утицајима дигиталних технологија из глобалне, регионалне, националне и локалне перспективе и пружали примере који демонстрирају дигиталну трансформацију и добре праксе у источној Европи, са фокусом на одрживу размену и употребу података. Ови примери су уоквирени напретком и везама између насталог интегрисаног оквира геопросторних информација (IGIF), INSPIRE директиве и националне инфраструктуре за просторне податке (НИГП) које земље развијају и управљају њима.На конференцији је препознат хитан захтев да се подржи имплементација циљева одрживог развоја путем података, технологије, иновација и дигиталне трансформације (међу којима се издвајају блокчејн (енг. blockchain), вештачку интелигенцију, биг дејта (енг. big data), паметни градови, дигитална пољопривреда и интегрисани подаци о власништву над земљиштем). У наредном периоду је неопходно подржавање нових и иновативних приступа националном управљању геопросторним информацијама, примена интегрисаних решења за доношење одлука заснованих на доказима и подацима, максимизирање и искориштавање националних информационих система прилагођених националној ситуацији и околностима сваке земље.
  • контакт информације
  •   zavurbvo@gmail.com
  •               021/529-444
  • контакт