архива вести


Нови Сад, 04. мај 2010.

Председник Европског Савета просторних планера посетио Завод за урбанизам Војводине

Дана 04.05.2010. у посети Заводу били су Mr Ir Joao Teixeira, председник Европског Савета просторних планера (Europian Council of Spatial Planers) www.ceu-ectp.org и проф. др. Александра Тишма, професорка на Пољопривредном факултету у Новом Саду.

Европски Савет просторних планера (ECTP-CEU), основан је 1985 године, окупља 24 професионална друштва урбаниста, планера и институција из 22 Европске земље.
Својим члановима, ова асоцијација даје заједнички оквир за планерску праксу, образовање, професионално усавршавање и дефинисање професионалних одговорности.
ECTP-CEU поставља стандарде за образовање планера, идентификује, истиче и награђује добре примере планирања широм Европе, подстиче и укључује се у диалог са локалним, националним и Европским нивоима власти.
Планери су стручњаци за анализу простора и интеракција. У свом раду, они комуницирају са стручњацима разних профила у циљу постизања одрживог развоја природног и изграђеног окружења.

Актуелни послови савета укључују:

• Промовисање нове, ревидиране Атинске повеље о планирању Европских градова у 21. веку,
• Рад на стварању визије унапређења квалитета и ефикасности градова и урбаног живота у Европи,
• Израда упутства за просторно планирање и територијалну кохезију,
• Издавање зборника са важнијих конференција о Европском просторном развоју,
• Награде за Европско урбанистичко и регионално планирање.


Уважене госте, у Заводу је примио в.д. директор Владимир Зеленовић, дипл.инж.маш. са својим сарадницима.

Господин Теиxеира нас је упознао са организацијом рада Савета, активностима које имају у оквиру актуелних послова на којима Савет ради и садржајем предавања под називом "принципи планирања одрживог града" које ће одржати на УНС Пољопривредном факултету у Новом Саду у оквиру И конференције из области хортикултуре и пејзажне архитектуре на тему "Зеленило урбаних простора".
Госпођа Александра Тишма нас је укратко упознала са садржајем свог предавања под називом "Студија зелених и рекреативних површина" на истој конференцији као и са својим професионалним радом током дугогодишњег боравка у Холандији.


Велико интересовање гости су показали за послове које је Завод урадио у предходним деценијама свог постојања а посебно су били импресионирани значајним пословима који се сада раде у Заводу и које смо им презентовали.

На крају срдачног разговора, председник Европског Савета просторних планера г-дин Теиxеира је још једном изразио задовољство посетом нашем Заводу, понудио нам је сваку врсту помоћи из његове надлежности која нам затреба и понудио своје лично ангажовање уколико наш Завод искаже жељу да постане дописни члан Европског Савета просторних планера.

  • контакт информације
  •   zavurbvo@gmail.com
  •               021/529-444
  • контакт